XXX FRoSTA jest również dostępna w Twojej lokalizacji.

Przepisy

Napoleonki

Odkryj nasze klasyczne napoleonki - warstwowe ciasto, kruche i delikatne, połączone wyjątkowym kremem, tworzące niezrównany duet tekstur i smaków w każdym kęsie.

35 minut
porcje: 12
kalorie: 
13807 kJ  /  3300 kcal
Trudność: łatwy
Przygotowanie
Składniki
Składniki na 12 ciastek
1
opakowanie ciasta francuskiego FRoSTY
750 ml
mleka 3,2 %
165 g
cukru
50 g
mąki ziemniaczanej
30 g
mąki pszennej
4
duże jajka
3
łyżeczki cukru z naturalną wanilią
2
łyżki cukru pudru do posypania
  1. Ciasto wyjmij z opakowania i zostaw na 10 minut. Ponakłuwaj widelcem.
  2. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 210ºC przez 20 minut. Ciasto powinno być płaskie.
  3. Po upieczeniu pozostaw na kratce do ostygnięcia.
  4. Wymieszaj 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu.
  5. Zmiksuj pozostałą szklankę mleka z jajkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.
  6. Mieszankę wlej do gotującego się mleka, energicznie mieszając, aż otrzymasz bardzo gęsty budyń.
  7. Ułóż 3 płaty ciasta obok siebie. Wylej na nie gorący budyń i przykryj kolejnymi trzema płatami. Dociśnij delikatnie wierzchnie płaty dłonią. Pozostaw do ostudzenia.
  8. Po ostygnięciu pokrój nożem z piłką ciasto na 12 napoleonek. Nie naciskaj mocno na ciasto. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem.

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Proszę wypełnić wszystkie pola oznaczone (*). Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Jeśli wpiszesz swoje imię, pojawi się ono publicznie obok Twojej oceny.

Zapoznałem się z polityką prywatności. Zgadzam się, że moje dane będą przechowywane w celu skontaktowania się ze mną oraz w celu uzyskania odpowiedzi na pytania.

Znajdź sklep w pobliżu

Znajdź nasze produkty w swojej okolicy. Wpisz swój kod pocztowy, aby wyświetlić sugerowane sklepy w pobliżu.