Przepisy
Bułeczki z ciasta francuskiego z domowym paprykarzem
Bułeczki z delikatnego ciasta francuskiego na bazie masła.Paprykarz wcale nie szczeciński, a domowy, bez dodatków do żywności, z filetów z mintaja i warzyw. Stopień trudności: łatwy Kaloryczność (1 bułeczki): 235 kcal

- 1 op.
- Ciasta francuskiego FRoSTA
- 1 op.
- Filetów z mintaja FRoSTA
- 200 g
- sera żółtego
- 100 g
- ryżu parboiled (suchego)
- 50 g
- masła
- 1 szt.
- arkusz glonów nori
- 1 szt.
- duża marchew
- 1 szt.
- duża cebula
- 1 szt.
- pęczek natki pietruszki
- 3 cm
- świeżego korzenia imbiru
- 2 szt.
- papryczki chili
- 3 łyżki
- koncentratu pomidorowego
- 100 ml
- oleju rzepakowego
- 4 szt.
- ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- Stopień trudności:
- łatwy
- Kaloryczność (1 bułeczki):
- 235 kcal
- Zamrożone filety z mintaja opłucz wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Ugotuj ryż w 200 ml wody z odrobiną soli.
- Cebulę pokrój w kostkę, chili, czosnek, imbir i natkę pietruszki posiekaj drobno.
- Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Pokrój mintaja na mniejsze kostki (użyj w tym celu noża z piłką, takiego jak do chleba)
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek, chili i imbir, marchew i smaż aż cebula się skarmelizuje.
- Dodaj rybę i smaż aż się zetnie, mieszając od czasu do czasu, następnie dodaj ryż i koncentrat, dopraw do smaku, wymieszaj i duś przez około 15 minut pod przykryciem. Gotowy paprykarz wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
- Ciasto francuskie wyjmij z zamrażarki i wyłóż wszystkie płaty na blat, na około 10 minut.
- Roztop masło i posmaruj nim ciasto z obu stron.
- Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i zmiel lub porwij glony na małe kawałki.
- Nakładaj paprykarz na 2/3 szerokości arkusza. Posyp glonami i serem, pokrój wzdłuż na 3 części i zawijaj w ślimaka.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 210°C przy włączonym termoobiegu przez około 15 minut.