XXX FRoSTA jest również dostępna w Twojej lokalizacji.

Przepisy

Mini tarty z pieczarkami i serem

Odkryj małe tarty pełne smaku- kruche ciasto wypełnione soczystymi pieczarkami i delikatnym serem, które zachwyci Ciebie i Twoich bliskich!

40 minut
porcje: 12
kalorie: 
11296 kJ  /  2700 kcal
Trudność: łatwy
Przygotowanie
Składniki
Składniki na 12 mini tart
1
opakowanie ciasta francuskiego FRoSTY
500 g
pieczarek
200 g
sera cheddar
2
średnie cebule
2
ząbki czosnku
2
łyżki masła
2
łyżki oleju
1
łyżeczka cukru trzcinowego
1
łyżka octu balsamicznego
1
łyżka suszonego tymianku
1
żółtko
1
łyżka ziaren sezamu do dekoracji
sól i pieprz do smaku

Farsz:

  1. Pieczarki pokrój na ćwiartki, większe sztuki na sześć lub osiem części.
  2. Cebulę lub szalotki posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę masła i przesmaż na nim posiekaną cebulę. Zdejmij cebulę z patelni.
  4. Na tej samej patelni rozgrzej drugą łyżkę masła i dwie łyżki oliwy. Dodaj pieczarki i smaż na mocnym ogniu aż będą złoto-brązowe.
  5. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 1 minutę, następnie dodaj łyżeczkę cukru i smaż przez 2 minuty.
  6. Zmniejsz ogień i dodaj na patelnię cebulę, smaż jeszcze chwilę, mieszając od czasu do czasu.
  7. Dodaj jedną łyżkę octu balsamicznego i łyżkę suszonego tymianku, wymieszaj.
  8. Dodaj sól i pieprz czarny do smaku, zamieszaj.
  9. Pozostaw farsz do wystygnięcia.

 

Tarty:

  1.  Wyjmij płaty ciasta francuskiego z opakowania, pozostaw na 10 minut do rozmrożenia.
  2. Ser żółty zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Ser pokrój na plasterki ( potrzebujesz 24 małych plasterków).
  3. Rozkłóć żółtko z odrobiną wody, dopraw solą i pieprzem.
  4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  5. Płaty ciasta francuskiego przekrój na połówki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. W każdym kawałku ciasta natnij nożem kwadrat w odległości 1 cm od krawędzi. Nie przecinaj ciasta do samej blachy, to ma być nacięcie.
  7. Posmaruj rozkłóconym żółtkiem kawałki ciasta, szczególnie części najbliżej krawędzi.
  8. Na każdym kawałku ciasta, w naciętym kwadracie rozłóż starty ser. Obwódkę naciętego kwadratu pozostaw pustą. Na ser wyłóż farsz pieczarkowy.
  9. Krawędzie ciasta posyp ziarnami sezamu.
  10. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.
  11. Wyjmij blachę z piekarnika. Na każdym kawałku ciasta, na wierzchu farszu, ułóż 2 mini plasterki sera.
  12. Wstaw blachę z powrotem do piekarnika i piecz 5 – 10 minut, aż ser na wierzchu się roztopi.
Komentarze

Dodaj komentarz


Proszę wypełnić wszystkie pola oznaczone (*). Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Jeśli wpiszesz swoje imię, pojawi się ono publicznie obok Twojej oceny.

Zapoznałem się z polityką prywatności. Zgadzam się, że moje dane będą przechowywane w celu skontaktowania się ze mną oraz w celu uzyskania odpowiedzi na pytania.

Znajdź sklep w pobliżu

Znajdź nasze produkty w swojej okolicy. Wpisz swój kod pocztowy, aby wyświetlić sugerowane sklepy w pobliżu.

Tutaj możesz dowiedzieć się wszystkiego o pochodzeniu składników Twojego produktu. i Kod jest ośmiocyfrowym ciągiem cyfr i liter. Zaczyna się literą "L" i znajduje się z tyłu lub na bocznej klapie opakowania - bezpośrednio pod datą ważności. x

Użyj przykładowego produktu:

Wszystko o naszych składnikach