Chińskie bułeczki z warzywami na patelnię

Składniki na 4 sztuki:

  • 1 opakowanie Warzyw na patelnię chińskich FRoSTA

Ciasto drożdżowe:

  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 220 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • Sos:
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm korzenia świeżego imbiru
  • 1 chili czerwone (pepperoni)
  • ½ limonki
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Opis przygotowania:

  1. Wymieszaj ze sobą przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz drożdże i cukier.
  2. Do misy miksera planetarnego wlej wodę i olej.
  3. Wsyp suche składniki do miksera i wyrabiaj ciasto aż powstanie gładka kula.
  4. Ciasto przykryj wilgotną ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na 30 minut.
  5. Rozpuść proszek do pieczenia w 2 łyżkach wody i skrop tym ciasto. Ciasto ponownie wyrabiaj (ręcznie) tak długo, aż jego powierzchnia będzie gładka. Przykryj wilgotną ścierką i odstaw na 15 minut.
  6. Utwórz z ciasta wałek i podziel na 12 równych części. Każdą część rozwałkuj na placek o średnicy około 10cm (najlepiej odważyć po około 45 g ciasta na porcję).
  7. Warzywa chińskie usmaż na oleju na patelni i ostudź.
  8. Na każdym placku ułóż łyżkę farszu i zalepiaj bułeczki zakładając ciasto lewym palcem wskazującym na prawy kciuk odwrotnie z ruchem wskazówek zegara.
  9. Gotowe bułeczki wkładaj w papierowe papiloty.
  10. Brzegi koszyka bambusowego posmaruj cienko olejem. Dno woka zalej zimną wodą i ustaw na nim koszyk. Zwróć uwagę, żeby woda nie dotykała dna koszyka.
  11. Układaj bułeczki niezbyt blisko siebie i paruj pod przykryciem około 12-13 minut.
  12. Przygotuj sos: posiekaj drobno czosnek, imbir, chili, szczypiorek i wymieszaj z sosem sojowym, sokiem z limonki i olejem sezamowym.
  13. Pozwól odpocząć bułeczkom pod przykryciem w koszyku przez około 2 minuty. Podawaj z sosem.