Lekko i ostro, czyli Spring rollsy z Mexican Chickenem FRoSTY i sosem słodkim chili

SKŁADNIKI (6 porcji):

● opakowanie Mexican Chicken FRoSTA
● 1 łyżka oleju rzepakowego
● kilka liści sałaty masłowej
● pół papryki czerwonej
● pół papryki żółtej
● szczypior 
● kilka arkuszy papieru ryżowego

sos

● 160 g cukru
● 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 150 ml wody
● 100 ml octu ryżowego
● 1 ząbek czosnku
● pół papryczki chilli
● sól do smaku 

OPIS PRZYGOTOWANIA: 

1. Przygotować sos: posiekać drobno papryczkę chili, czosnek przecisnąć przez praskę. Do garnka wlać ocet, dodać cukier, papryczkę chilli i czosnek i zagotować wszystkie składniki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do sosu, stale mieszając, aż zgęstnieje. Doprawić solą i zostawić do wystudzenia. 

2. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć Mexican Chicken wg instrukcji na opakowaniu.

3. Warzywa pokroić w paski.

4. Składać spring rollsy: namaczać pojedyncze arkusze papieru ryżowego, nakładać po listku sałaty, po kawałku papryki żółtej i czerwonej i szczypior i po 2 łyżki Mexican Chicken. Założyć boki arkusza do środka i zwijać w ścisłe rulony. 

5. Podawać z sosem chilli.