Ryba z pieca z sosem brokułowym z kluskami parmezanowymi

Skladniki dla 2 osób:

  • 1 opakowanie Ryby z pieca brokułowej FRoSTA
  • ¼ cytryny
  • sól
  • pieprz

Kluski:

  • 60g mąki pszennej
  • 60 g sera ricotta
  • 60 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • Sałatka:
  • 100 g pomidorków cherry
  • garść rukoli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka gęstego octu balsamicznego

Opis przygotowania:

  1. W misce umieść jajko, ricottę, starty ser, sól, mąkę i gałkę. Wymieszaj dokładnie, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  2. Zagotuj wodę ze szczyptą soli.
  3. Kluski formuj łyżką o brzeg miski, zanurzając ją raz po raz w gorącej wodzie. Kluski wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj przez około 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.
  4. Zahartuj kluski w zimnej wodzie i osusz na ręczniku.
  5. Przygotuj Rybę z pieca zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu.
  6. Pomidorki przekrój na pół, dodaj garść rukoli i wymieszaj z octem oraz oliwą, dopraw do smaku.
  7. Gorące kluski ułóż obok upieczonej ryby z pieca w towarzystwie sałatki, całość skrop sokiem z cytryny.