Produkcja i CO2

Realizujemy długofalową strategię, w ramach której marka FRoSTA pozostaje marką przyjazną konsumentom i środowisku.

JESTEŚMY eKONSEKWENTNI

Stale redukujemy emisję CO2

Realizujemy długofalową strategię, w ramach której marka FRoSTA pozostaje marką przyjazną konsumentom i środowisku. We wszystkich fabrykach FRoSTY wprowadziliśmy kompleksowe raportowanie środowiskowe, co pomaga nam zidentyfikować obszary, w których możemy minimalizować emisję dwutlenku węgla.

Od 2011 do 2017 roku udało nam się zmniejszyć emisję CO2 o 9%. Naszym celem do 2022 roku jest zmniejszenie emisji o kolejne 7,5%!

NATURALNA ENERGIA

Zamrażamy… słońcem!

Wybudowaliśmy nowoczesną chłodnię, której konstrukcja nastawiona jest na optymalizację zużycia energii. Fabryka na bydgoskim Brdyujściu ma własną oczyszczalnię ścieków, a na dachu chłodni znajduje się elektrownia słoneczna. Zespół modułów fotowoltaicznych zajmuje powierzchnię blisko 600 m2 i może wytwarzać energię o mocy 80,5 kWp! Pozwala to na zaoszczędzenie nawet do 30% energii zużywanej do wychłodzenia mroźni!

CO2

Ślad węglowy

Carbon Footprint to suma emisji gazów cieplarnianych powstałych podczas całego cyklu życia produktu – od pozyskania surowców, przez transport, produkcję, magazynowanie, sprzedaż, zakup produktu przez konsumenta, aż po przygotowanie dania w domu i recykling opakowania.

Stworzyliśmy kompleksowy system zarządzania środowiskowego, dzięki któremu możemy teraz jednym naciśnięciem przycisku obliczyć ślad CO2 produktu w fazie rozwoju. Wiemy również, że produkty zawierające mięso lub nabiał mają znacznie wyższy ślad węglowy niż dania wegetariańskie czy wegańskie. W ostatnich latach udział naszych produktów FRoSTA bez mięsa rośnie i chcemy go stale zwiększać.

Stworzyliśmy system obliczania śladu węglowego dla wszystkich naszych produktów i okazało się, że: kupowanie mrożonek jest bardziej przyjazne środowisku!

Czy wiesz, że…

  • smażenie w skali przemysłowej ma mniejszą emisję CO2 na jedno opakowanie, niż smażenie w domu
  • mroźnia zużywa mniej prądu elektrycznego na jedno opakowanie, niż lodówka w domu
  • niedoskonałość urządzeń gospodarstwa domowego znacznie podnosi ilość emisji CO2, zaś maszyny przemysłowe przy masowej produkcji mogą ją obniżyć,
  • hodowla szklarniowa warzyw „poza sezonem” wiąże się z większym zużyciem CO2, niż mrożenie warzyw sezonowych przez całą jesień, zimę i wiosnę - dlatego oferujemy mrożone warzywa z własnych (sezonowych) upraw, nie ze szklarni.

Kalkulacje śladu węglowego dla wszystkich naszych produktów znajdziesz na ich podstronach.

Foodtracker

Tutaj możesz dowiedzieć się wszystkiego o pochodzeniu składników Twojego produktu. Wystarczy wpisać 8-cyfrowy kod. i Kod jest ośmiocyfrowym ciągiem cyfr i liter. Zaczyna się literą "L" i znajduje się z tyłu lub na bocznej klapie opakowania - bezpośrednio pod datą ważności. x

Użyj przykładowego produktu:

Wszystko o naszych składnikach