Produkcja i CO2
Realizujemy długofalową strategię, w ramach której marka FRoSTA pozostaje marką przyjazną konsumentom i środowisku.

JESTEŚMY eKONSEKWENTNI
Stale redukujemy emisję CO2
Realizujemy długofalową strategię, w ramach której marka FRoSTA pozostaje marką przyjazną konsumentom i środowisku. We wszystkich fabrykach FRoSTY wprowadziliśmy kompleksowe raportowanie środowiskowe, co pomaga nam zidentyfikować obszary, w których możemy minimalizować emisję dwutlenku węgla.
Od 2011 do 2017 roku udało nam się zmniejszyć emisję CO2 o 9%. Naszym celem do 2022 roku jest zmniejszenie emisji o kolejne 7,5%!
NATURALNA ENERGIA
Zamrażamy… słońcem!
Wybudowaliśmy nowoczesną chłodnię, której konstrukcja nastawiona jest na optymalizację zużycia energii. Fabryka na bydgoskim Brdyujściu ma własną oczyszczalnię ścieków, a na dachu chłodni znajduje się elektrownia słoneczna. Zespół modułów fotowoltaicznych zajmuje powierzchnię blisko 600 m2 i może wytwarzać energię o mocy 80,5 kWp! Pozwala to na zaoszczędzenie nawet do 30% energii zużywanej do wychłodzenia mroźni!
CO2
Ślad węglowy
Carbon Footprint to suma emisji gazów cieplarnianych powstałych podczas całego cyklu życia produktu – od pozyskania surowców, przez transport, produkcję, magazynowanie, sprzedaż, zakup produktu przez konsumenta, aż po przygotowanie dania w domu i recykling opakowania.
Stworzyliśmy kompleksowy system zarządzania środowiskowego, dzięki któremu możemy teraz jednym naciśnięciem przycisku obliczyć ślad CO2 produktu w fazie rozwoju. Wiemy również, że produkty zawierające mięso lub nabiał mają znacznie wyższy ślad węglowy niż dania wegetariańskie czy wegańskie. W ostatnich latach udział naszych produktów FRoSTA bez mięsa rośnie i chcemy go stale zwiększać.
Stworzyliśmy system obliczania śladu węglowego dla wszystkich naszych produktów i okazało się, że: kupowanie mrożonek jest bardziej przyjazne środowisku!

Czy wiesz, że…
- smażenie w skali przemysłowej ma mniejszą emisję CO2 na jedno opakowanie, niż smażenie w domu
- mroźnia zużywa mniej prądu elektrycznego na jedno opakowanie, niż lodówka w domu
- niedoskonałość urządzeń gospodarstwa domowego znacznie podnosi ilość emisji CO2, zaś maszyny przemysłowe przy masowej produkcji mogą ją obniżyć,
- hodowla szklarniowa warzyw „poza sezonem” wiąże się z większym zużyciem CO2, niż mrożenie warzyw sezonowych przez całą jesień, zimę i wiosnę - dlatego oferujemy mrożone warzywa z własnych (sezonowych) upraw, nie ze szklarni.
Kalkulacje śladu węglowego dla wszystkich naszych produktów znajdziesz na ich podstronach.