Nasz przepis na zapiekane makaronowe muszle ze szpinakiem to połączenie makaronu al dente z soczystym nadzieniem, pokryte aromatyczną warstwą serową. Muszle ze szpinakiem to doskonały posiłek na każdą okazję!
Muszle ugotuj „al dente” w dużej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu przelej zimną wodą i rozłóż na wysmarowanym odrobiną oleju (aby nie przywarły) talerzu.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Wlej passatę pomidorową, gotuj na małym ogniu przez kwadrans. Dopraw do smaku.
Na drugiej patelni umieść połowę opakowania Szpinaku siekanego FRoSTY i podgrzewaj pod przykryciem ok. 15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Zdejmij z ognia, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gdy czosnek ostygnie, wymieszaj go z mascarpone, tartą mozzarellą i połową parmezanu. Dopraw farsz do smaku.
Do każdej muszli makaronu włóż porcję szpinakowego nadzienia.
Do naczynia do zapiekania wlej sos pomidorowy. Ułóż w nim nadziewany makaron, farszem do góry. Wierzch dania posyp pozostałym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 15 minut. Przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii.