Przepisy
Risotto z włoskim miksem warzyw
Marzysz o daniu, które przeniesie Cię prosto do słonecznej Italii, ale bez godzin spędzonych w kuchni? Risotto z włoskim miksem warzyw to idealna propozycja! Kremowe, aromatyczne i pełne kolorowych warzyw – idealne zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację.

30 minut
porcje:
2
kalorie:
2175 kJ /
520 kcal
Trudność:
łatwy
Przygotowanie
Składniki
- 1 opakowanie
- Warzywa na patelnię - Italian Mix FRoSTA
- 200 g
- ryżu do risotto (arborio)
- 500 ml
- bulionu warzywnego
- 1
- mała cebula
- 50 g
- parmezanu
- 2 łyżki
- masła
- 2 łyżki
- oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez ok. 2–3 minuty, aż będzie miękka i szklista.
- Wsyp ryż i smaż przez ok. 2 minuty, często mieszając, aż ziarenka staną się przezroczyste.
- Stopniowo wlewaj bulion – po jednej chochelce, mieszając. Kolejną porcję dodawaj, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Całość powinna zająć ok. 18–20 minut, aż ryż będzie miękki, ale al dente.
- W osobnej patelni rozpuść 1 łyżkę masła i podsmaż Italian Mix FRoSTA przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
- Gdy ryż będzie gotowy, dodaj podsmażone warzywa, resztę masła oraz starty parmezan. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Komentarze